Sninská spoločnosť UNEX expeduje prvé diely žeriavov do zahraničia

30.01.2008 Snina

Snina 30. januára (TASR) - Akciová spoločnosť UNEX Snina, dcérska spoločnosť moravského strojársko-metalurgického komplexu UNEX, expeduje v týchto dňoch prvé diely žeriavov vyrobené v areáli bývalého podniku Vihorlat.
Do Holandska tak odosiela diely prístavných žeriavov a do nemeckého Magdeburgu komponenty mostového žeriavu. Celková cena zákaziek už presiahla 50 miliónov Kč, v prepočte asi 65 miliónov Sk. UNEX v tomto roku investuje do obnovenia a rozšírenia výroby v Snine až 120 miliónov Kč. Spoločnosť očakáva nárast objemu výroby v priebehu nadchádzajúcich 3 rokov s využitím zatiaľ aj nevyužívaných výrobných hál. Do roku 2010 plánuje UNEX Snina zaviesť výrobu v ročnom objeme až 2 miliardy korún, čo predpokladá, že zamestná až 1 000 pracovníkov, hlavne v robotníckych profesiách.
\"V sninskom UNEXe pracuje v súčasnosti 325 pracovníkov a spoločnosť plánuje dosiahnuť tržby 800 miliónov Kč, \" uviedol dnes pre TASR hovorca a. s. UNEX Boris Keka. Dodal, že konsolidované tržby skupiny UNEX za tento rok presiahnu podľa predpokladov 5 miliárd Kč.
Otvoreniu prevádzky v Snine predchádzala vlani dlhá zložitá prípravná fáza, v rámci ktorej pracovníci firmy upratovali výrobné priestory a došlo tiež k vysporiadaniu majetkových vzťahov a zaškoleniu pracovníkov. Spoločnosti sa podarilo kúpiť v priebehu posledného roka všetky kľúčové aktíva v areáli bývalej spoločnosti Vihorlat.
V decembri predchádzajúceho roka podpísali zhruba štyri stovky prepustených pracovníkov spoločnosti Vihorlat Snina, s. r. o. , s UNEXom dohodu o postúpení pohľadávok (miezd a odstupného) v celkovej hodnote približne 25 miliónov Sk, ktoré už UNEX v plnej výške väčšine ľudí vyplatil.
UNEX zamestnáva v Uničove a Moravských železiarňach v Olomouci približne 2 600 pracovníkov. Konsolidované tržby UNEXu presiahli v uplynulom roku 4 miliardy Kč.
(1 CZK = 1,300 SKK)
 

Vyberte región